Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rövid biológiai és fizikai ismeretek

 


Macskaszemnek nevezik azt a többnyire piros színű, apró prizma felületű tárgyat, amire, ha fény esik, azt visszaveri (majdnem minden irányba). Régen még macskaszemnek nevezték a rádiók hangolást jelző csövét.
Ha valaki éjjel macskával találkozik gyakran láthatja, hogy a macska szeme világít. Miért, hiszen az embernél ilyet nem tapasztalhatunk.
Persze csak akkor világít a macska szeme, ha fény esik rá, mint pl. a kerékpár-macskaszemére. Tehát a szem maga nem világít, hanem tükörként visszaveri a fényt.

A macska éjjel is aktív és nagyszerűen alkalmazkodott szeme a kevés fényhez. A pupillái csaknem duplájára nyílnak, mint egy (nagyobb szemgolyójú) embernek. Macskánál 14 mm átmérőre, embernél max.8 mm. Tehát a macska szemébe sokkal több fény juthat és jobban kihasználhatja. Ezenkívül a recehártya (retina) mögött egy fényfelerősítő réteg, egy finom tükröző réteg az u.n. „tapetum lucidum“ van. Ezáltal a beeső fény erről a rétegről visszaverve mégegyszer a recehártyára kerül.
Ezzel feljavul a szem fényérzékenysége, amihez még az is járul, hogy a macska retináján rendkívül sokkal több (fényérzékeny) pálcika van, amelyek csak a világos-sötét-különbséget érzékeli. Ezek a receptorok sokkal érzékenyebben, mint a színérzékelő csapok.
A macska kb. hatszor kevesebb fénnyel is úgy lát sötétben, mint az ember.

Ha már ennél a témánál vagyunk, akkor megtárgyalhatjuk, hogy miért piros a „nagymama“szeme a fényképen villanó fénnyel készítve? Tudniillik az embernek nincs olyan tükröző réteg a recehártyája mögött, mint a macskának. Ez az egyik ok. A másik ok a pupilla működése. A pupillának az a szerepe, hogy a szembeérkező fény mennyiségét szabályozza. Erős fényben összehuzódik, elégtelen megvilágítás esetén kitágul, hogy minél több fényenergia kerüljön a vérerekkel borított recehártyára. A viszonylag sötét szobában a tágranyilt pupillák a villanófény és az exponálási idő gyorsasága, rövidsége miatt nem tudnak olyan gyorsan szűkülni és a felvételen a szemfenekén látható a vér piros színe.


Vége

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.